fbpx

Tavasztól őszig otthonunk legkellemesebb pontja a terasz – már ha nem esik az eső. Persze ezen is könnyen lehet segíteni, terasztető építésével máris időjárástól függetlenül üldögélhetünk a teraszon. Másrészt viszont nyilván nem szeretnénk, ha a terasztető hatására egy újabb teljesen fedett helyiségünk lenne, hiszen akkor mi haszna a terasznak? A megoldás erre a fényáteresztő terasztető, ami anélkül véd az időjárás viszontagságaitól, hogy elvenné a terasz előnyeit, a szabadban való tartózkodás élményét. Összeszedtük a legnépszerűbb lehetőségeket, és ezek előnyeit-hátrányait.

A legjobb megoldások fényáteresztő terasztető építéséhez

Az ideális terasztetőt 3 oldalról közelíthetjük meg:

  • kellően véd az erős napsütéstől, sőt, jobb esetben az UV sugaraktól is, ám mégsem sötétíti be a teraszt
  • védelmet nyújt a csapadékkal szemben
  • és még stílusában is passzol otthonunkhoz

Nézzük ezen szempontok mentén a legjobb fényáteresztő terasztető alternatívákat!

Törhetetlen üvegtető

A törhetetlen üvegtető elegáns és strapabíró megoldás, edzett üveg panelei hosszú távon is ellenállnak a mechanikai és időjárási hatásoknak. Átlátszó mivoltánál fogva remekül szolgál fényáteresztő terasztetőként, teljes mértékben teret engedve a természetes fénynek és a kilátásnak.

Beépítése azonban nagyobb beruházást igényel, hiszen a törhetetlen üvegpanelek önmagukban is költségesebbek, de súlyuknál fogva erősebb szerkezet építésére is szükség van hozzá.

Polikarbonát üvegtető

Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb megoldás a polikarbonát üvegtető, hiszen költséghatékonysága mellett kiemelkedően tartós is. Polikarbonát tető többféle színben is kapható, ha fényáteresztő terasztető építése a cél, úgy a víztiszta lemez a legjobb megoldás. 

A polikarbonát lemezeket sokat választják jó hőszigetelő tulajdonságuk miatt, ám ezzel párhuzamosan közismert a hátránya is: a nyári kánikulában könnyen megáll alatta a meleg.

Bioklimatikus pergola

Ha igazán prémium megoldás szeretne teraszára, a bioklimatikus pergola lesz a legjobb választás! A beépített szenzorok segítségével a pergola lamellái automatikusan mozognak, hogy mindig a legkellemesebb körülményeket kínálják a teraszon való pihenéshez. 

A motorizált működéssel igényei szerint állíthatja a fény beáramlását, a napsugarak szögétől függően forgathatja a lamellákat, eső közeledtével pedig teljesen be is csukhatja őket a tökéletes fedésért. 

További lehetőségek fényáteresztő terasztetőre

Természetesen a lehetőségek nem állnak meg itt, számos egyéb megoldás is létezik a terasz fedésére. Az akril tetők például hasonlóan jó fényáteresztő képességgel rendelkeznek, mint a polikarbonát terasztető, ám minőségében és strapabíróságában alul marad hozzá képest.

Szintén gazdaságos megoldás a PVC tető, ami könnyű súlyánál fogva egyszerűen beépíthető és karbantartás terén sem igényel sok energiát. Hátránya viszont, hogy kevésbé esztétikus, így ha nemcsak a funkcionalitást, de a stílust is szem előtt tartja, feltehetően nem ez lesz a legjobb megoldás. 

Épp esztétikai értékénél fogva olyan népszerűek a textil árnyékolók, amik hangulatosabbá, színesebbé is tehetik egyszerre teraszát. Ezek funkciója azonban inkább az árnyékolás.. Egy kisebb eső során még be lehet húzódni alájuk, de erősebb nyári zivatarban vagy viharban nem sok hasznukat vesszük.